::Inici >PROJECTES >PROJECTE IKNIOUNE

PROJECTE IKNIOUNE


A la província de Tinghir, al sud del Marroc, 45 quilòmetres a l'est de Boumalne Dades, es troba la Comunitat Rural de Iknioune, que compta amb una població de 16.000 habitants, segons l'últim cens oficial de 2004.

La seva capital, Iknioune, està situada als peus de l'Anti-Atlas, a 1870 m d'altitud sobre el nivell del mar. La climatologia, semi-sahariana, és molt extrema i la temperatura mitjana de 10.7 ° C, es veu afectada per freqüents onades de fred a l'hivern, durant les quals les temperatures descendeixen molt per sota dels 0 ° C.

En aquestes condicions, la població pateix greus mancances i moltíssimes dificultats, que posen en perill la pròpia existència de la regió:
  • El baix poder adquisitiu de les famílies que basen la seva activitat laborar en l'economia de subsistència: el nomadisme, l'apicultura i una agricultura molt precària.
  • La dispersió dels nuclis de població que fa molt difícil dotar els habitants de serveis de qualitat.
  • L'escassa representació de les institucions públiques i recursos comunitaris.
  • L'aïllament de la regió i les dificultats d'accés a la mateixa.
  • La immigració a les zones urbanes i l'estranger, que està provocant la despoblació del territori.

Marruecos oct'13 (254).JPG
Marruecos oct'13 (268).JPG

L'escola BOUGAFER de Iknioune és també un cúmul de dificultats i mancances, que generen un alt percentatge de fracàs escolar entre els alumnes.

El centre educatiu compta amb 4 aules en les què 7 professors imparteixen classe d'Educació Primària a un total de 185 alumnes (98 nens i 87 nenes). A més, disposen de dos banys i un edifici desocupat que posen a disposició de Utinam per a la implementació d'aquest projecte.

Segons destaquen els mateixos professors i els membres de l'associació de pares en un informe sobre la realitat escolar elaborat el passat mes de març, «... relacionats amb el procés educatiu, els majors problemes amb què es troben són el baix nivell cultural, l'analfabetisme dels pares i el poc valor que adquireix l'educació formal, i la pobresa de la població i absència total de material educatiu ».

Amb l'objectiu de millorar les infraestructures escolars i dotar el centre educatiu de nous recursos didàctics, i emmarcat en el programa TICED, l'associació Utinam desenvoluparà a l'escola BOUGAFER el Projecte Iknioune. A més de la instal·lació d'una completa aula multimèdia a l'edifici en desús, en col·laboració amb l'Association Aguelmousse, que de nou actua com a contrapart local, es pretenen aconseguir els següents objectius específics, tal com es recull en l'informe anteriorment esmentat:

  • Impartir classes de suport i reforç a l'escolarització.
  • Realitzar activitats extraescolars (teatre, pintura, esports, ...)
  • Realitzar activitats per conscienciar els estudiants i les seves famílies de la importància de la neteja i la protecció del medi ambient.
  • Promoure la lectura i el coneixement i preservació de la cultura i tradicions populars.
  • Promoure la salut i higiene personal.
2014-05-06 13.24.19.jpg P1090049.JPG
2014-05-06 11.27.45.jpg