::Inici >PROJECTES >PROJECTE OULAD MAHMOUD

PROJECTE OULAD MAHMOUD

El anomenat Secteur Scolaire Oulad Mahmoud es troba ubicat en una esplanada aïllada als afores del douar. Disposa de 8 aules distribuïdes en els quatre edificis situats al voltant del pati. L’escola no disposa de servei de menjador i transport escolar, ni de subministrament elèctric, de telèfon i d’aigua potable (tan sols compten amb l’aigua que extrauen del pou comunitari).
 
P1010185.jpg  P1010203.jpg

En col·laboració amb la Fondation Lachmi Layadi que actua com a contrapart local, Utinam dotarà al centre d’una completa aula multimèdia, amb un mínim de 10 postos informàtics amb accés a internet 3G+ i els recursos audiovisuals necessaris.
 
Amb respecte als projectes que precedeixen a aquest, existeix una diferència molt significativa inherent a les característiques pròpies del centre educatiu: l’escola Oulad Mahmoud no disposa d’electricitat ni telèfon fix, degut a què la xarxa de subministrament no arriba fins a aquest lloc. Per raons d’índole fonamentalment econòmiques, es fa impensable l’electrificació de l’escola mitjançant l’extensió de la xarxa de distribució de l'Office National de l'Electricité du Maroc (ONE).
 
Per a resoldre el problema i garantir els requeriments energètics del projecte, s’ha optat per l’energia solar.
 
La instal·lació de plafons fotovoltaics possibilitarà, no tan sols la utilització dels nous recursos de l’aula multimèdia, sinó que permetrà també comptar amb enllumenat elèctric que facilitarà les activitats educatives i, fins i tot, farà possible l’extracció automatitzada i el subministrament d’aigua del pou, per a sanejament i irrigació.
 
Així mateix, estem convençuts de que la promoció d’aquesta font d’energia renovable en l’escola, contribuirà al benestar i desenvolupament local, donat el seu rol demostratiu pels habitants i les autoritats administratives regionals, com a alternativa als problemes energètics que pateixen.

 
DOUAR OULAD MAHMOUD

El Douar OULAD MAHMOUD està situat en una regió aïllada i de difícil accés de la província de Rhamna, al Marroc.

Compta amb una població estimada de 3.000 habitants absolutament necessitats, analfabets en la seva majoria, aïllats en tots els sentits i mancats d’uns mínims serveis de benestar. Aquesta gent sembla exiliada en una altra dimensió del món.

Els habitants de la zona, viuen des de fa molts anys una situació d’extrema precarietat, agreujada durant els últims temps per la secada que pateixen i que ha minvat les seves possibilitat de subsistència, basades únicament en el cultiu de blat, ordi i comí. Les collites depenen de la pluja, ja que tan sols el 5% de les 280 hectàrees de cultiu de la província estan irrigades, i aquesta no és una zona de regadiu.

P1010280.jpg P1010171.jpg


L’austeritat marca el dia a dia de les famílies de la regió: pràcticament a totes les cases els hi manquen els serveis mínims d’aigua i llum, i els nens i nenes es troben en un deplorable estat com a conseqüència dels inexistents hàbits higiènics i les carències alimentaries:  els polls, èczemes i infeccions provocades per picades d’insectes i petites ferides superficials, són un problema endèmic.

Aquesta realitat i manera d'entendre la vida, és acceptada amb resignació i transcendeix sense oposició de generació en generació, fent molt difícil impulsar un canvi de mentalitat en els pares, que necessiten dels fills per a les tasques quotidianes, privant-los de la possibilitat de rebre una educació adient.

La majoria dels nens en edat escolar, acudeixen de manera molt irregular a les instal·lacions del Secteur Scolaire Oulad Mahmoud, que té censats 350 alumnes, dels quals 165 són noies. Compta amb un equip docent de 19 professors joves i molt motivats, però sense cap tipus de recurs.

marroc 3 388.jpg Marroc 6-10 d'abril 798.jpg