::Inici >PROJECTES >PROJECTE FEZZOU

PROJECTE FEZZOU

El Projecte Fezzou segueix les línies bàsiques d’actuació que es contemplen en el programa TICED-MARROC.

L’escola primària Bougafer de Fezzou on es desenvolupa aquest projecte, consta de 7 classes elementals distribuïdes en dos edificis centrals, un d’ells prefabricat, i acull a 304 alumnes i 11 professors. Tot i que no existeix associació de pares d’alumnes, al 1986 la comunitat educativa de Fezzou va constituir una cooperativa escolar, promoguda per l’Association Aguelmouss en col·laboració amb l’Acadèmia Regional de Mekhnès Tafilalet, amb l’objectiu d’intentar introduir l’aprenentatge preescolar a la regió.

El centre escolar està mancat dels serveis mínims, tot i que a diferència dels anteriors, disposa d’electricitat i aigua d’un pou proper. Els seus alumnes, molt d’ells procedents d’habitatges situats a varis kilòmetres, han de recórrer diàriament aquesta distància si volen assistir a classe, enfrontant-se a condicions meteorològiques extremes, pròpies del clima saharià. L’absentisme i el fracàs escolar és molt elevat i ni tan sols una quarta part dels escolars continuen la seva educació a partir dels 12 anys.


Copie (2) de 100_0922.JPG Copie (2) de 100_0925.JPG


L’Association Aguelmouss pour la Culture et le Developpement au Milieu Rural actua com a contrapart local en aquest projecte, amb el que s’intenta millorar la qualitat educativa, creant una sala multimèdia habilitada també com a biblioteca i amb posterioritat com a "Telecentre comunitari”, que permeti l’acostament popular a les TIC, abordant de manera simultània les necessitats socials, educatives i culturals.
 
Particularment, es pretén reduir l’índex d’absentisme i abandonament precoç de l’escolarització, amb propostes d’intervenció sistèmiques i participatives amb les que es posi especial èmfasi en les interrelacions entre tots els actors del procés ensenyança–aprenentatge, des dels estudiants i les seves famílies fins els responsables polítics de l’administració, i amb les que es permeti participar activament als propis alumnes intentant satisfer de manera prioritària les seves necessitats i demandes.
 FEZZOU

En aquest cas concret, el projecte es porta a terme a Fezzou, un poble berber amb oasis verd de uns 3 km d’extensió, situat en ple desert del Sàhara. Aquest oasis es localitza al sud de la carretera principal que uneix Rissani amb Zagora i a 42 kilòmetres de la ciutat de M’cessi.

14055.jpg DSC04232.jpg


L’única via d’accés a aquest remot i aïllat douar, és un camí sense asfaltar de 34 kilòmetres, en pèssim estat de conservació.

Els seus habitants, 2200 segons l’últim cens efectuat l’any 2004, viuen per sota dels llindars de pobresa desitjables i basen la seva subsistència en la pastura nòmada i l’agricultura. L’analfabetisme, que es situa en un 90% de la població adulta, la desescolarització i el treball infantil, i la inexistència de recursos socials i mancances sanitàries, són altres dels molts problemes que, de manera generalitzada afecten a la població.

1_20110320011602.jpg