Presentació
L'associació Utinam de Tarragona és una entitat sense ànim de lucre, legalment constituïda, inscrita a la Secció 1a del Registre d'Associacions de la Generalitat de Catalunya, amb nombre 40.950 i CIF G-55506679

icona rss Rss

Benvinguts...

12acat.jpg 
Inscrita al Registre d'Entitats No Governamentals de Desenvolupament de l'AECID, amb nº 2554NOTES DE PREMSA

En construcción... ... ... ...3/02/17
Viatge solidari  2017

Os invitamos a participar en el viaje solidario que la asociación tiene previsto realizar este año, y durante el cual podremos conocer la fascinante ciudad de Marrakech y visitar las escuelas rurales de Oulad Mahmoud y de Ait Aicht, donde tendremos la oportunidad de disfrutar de la hospitalidad de sus gentes.


¡¡¡Anímate y ven con nosotros!!!


Sin título2.jpg

 


16/01/17
Nous projectes per aquest any


Animados por los satisfactorios resultado de los proyectos efectuados durante los últimos años, la asociación está valorando diferentes propuestas que darán continuidad a nuestra intervención en las regiones rurales más desfavorecidas de Marruecos. Proyecto TICED-Mikbi con el que nos comprometimos a mejorar las infraestructuras escolares y dotar al centro educativo de nuevos recursos pedagógicos, promoviendo el acceso a las nuevas Tecnologías de la Información y las Comunicaciones. Ello supuso la construcción de un edificio destinado a albergar la biblioteca escolar y el aula de informática. En esta ocasión, nos planteamos la reforma integral de otro de los edificios en el que se ubica el aula de Primaria, que se encuentra en un lamentable estado de conservación. TICED-Oulad Mahmoud, por el cual la asociación Utinam fue galardonada con el Premio de Cooperación 2011, del Colegio Oficial de Trabajo Social de Cataluña.

Entre otras, planteamos la rehabilitación de una de las aulas de primaria de la escuela de Mikbik, donde hace unos años iniciamos el

Asimismo, se está estudiando la posibilidad de emprender los trabajos necesarios para profundizar el pozo de agua de la escuela de Oulad Mahmoud, dado que la prolongada sequia que sufre la región de Rhamna está agotando las reservas hídricas y pone en riesgo la continuidad del servició que este pozo ofrece a toda la comunidad socio-educativa. Dicho pozo fue excavado en el marco del proyecto

Sin título.jpgSin título1.jpg
 
25/11/16
Sinceres paraules d'agraïment


Una vegada més necessito compartir els sentiments profunds que experimento de les meves vivències al Marroc, de la retrobada amb els amics i les famílies d’allà, que ja sento com si fossin la meva família, i dels nous amics i famílies que hem conegut en aquest darrer viatge.

Necessito comentar les meves impressions, la meva gratitud per tots els habitants d’un petit poble de la muntanya anomenat  AIT AICHT, nom que després de molt entrenament i de molta paciència per part de Mohamed, vam aconseguir pronunciar-ho més o menys correctament, i que ens van rebre d’una manera tan especial, que no tinc paraules per descriure-ho.

Agraïment per la seva acollida, la seva hospitalitat i la seva generositat, molt especialment als pares i germanes de la Malika per la seva manera de ser, que ens van fer sentir com si fóssim de la família i ens van deixar participar de la seva alegria, la seva festa i la seva bondat.

Ens emportem un gran record, i tant la Cristina, com l’Alberto i jo mateixa volem donar-los-hi les gràcies i compartir amb tots els socis d’Utinam els nostres sentiments, per la sort d’haver pogut gaudir de la seva companyia i la seva hospitalitat, d’haver pogut ser testimonis de la generositat de tot un poble, que van voler demostrar el seu agraïment per la tasca que UTINAM ha desenvolupat a la seva escola i pels seus infants,
gràcies a l’altruisme de tots els socis.

Esperem retrobar-nos aviat...   Insh Allah!


IMG_20161110_075125.jpg


Pilar Oliveras

21/11/16
Inauguració de la nova aula d'informàtica d'Ait Aicht

Donant continuitat a la línia d'intervenció iniciada fa anys amb el programa TICED-Marroc, recentment es va inaugurar l'aula multimèdia de l'escola de primària de la població rural d'Ait Aicht.

Utinam en col·laboració amb Aguelmouss, àmplia d'aquesta manera l'àmbit geogràfic d'actuació, arribant fins a dalt de les serralades de Siroua a la part occidental de l'Atles.

Amb motiu de la inauguració d'aquesta primera fase del projecte, els habitants del poble i especialment els professors i alumnes del centre educatiu, van brindar una càlida benvinguda a la representació de Utinam, en l'entranyable jornada festiva que es va organitzar per a l'ocasió.

Esperem que aquest sigui l'inici d'un gran treball i una fructífera col·laboració.

 
Sin título.jpg
 

15/11/16
Donació de material esportiu a les escoles d'Oulad Mahmoud y Mikbi

Durant els dies 9 i 10 de novembre i aprofitant el viatge anual que Utinam realitza al Marroc, es va fer lliurament als directors de les escoles de Mikbi i Oulad Mahmoud d'una donació de material esportiu, consistent en pilotes de futbol, bàsquet i handbol, així com de variada roba esportiva per practicar aquestes activitats.


Cámara (170).JPG
  20161111_120342.jpg       IMG_20161111_120651.jpg

 


9/11/16
En funcionament el molí de henna de Fezzou

En el decurs de la visita que diversos tècnics d'Utinam van realitzar a Fezzou el passat mes de novembre, es va procedir a la posada en marxa del molí de henna de Fezzou.

Amb això, es dóna per conclòs el projecte de recuperació del molí, tradicionalment utilitzat per les dones de la localitat pel processament de la henna que elles mateixes cultiven, i que ha fet necessària la instal·lació de plaques solars al centre Social de Fezzou, la substitució del motor elèctric del molí, l'escomesa de la línia i la instal·lació elèctrica del centre.
Aquest projecte s'ha pogut dur a terme gràcies a la inestimable col·laboració de l'Association Aguelmouss i...    de  TOTS VOSALTRES !!!

fezzou.jpg

 


1/09/16

Un nou projecte d'Utinam: TICED - AIT ICHT


Aquest nou projecte, emmarcat en el programa TICED, preveu en la seva primera fase la instal·lació d'una nova aula multimèdia en un edifici en desús de l'escola Ait Icht.

La comunitat rural d'Ait Icht es troba al peu de la serralada de Siroua. Amb una altitud de 1.600m, la temperatura mitjana anual és de 10,7 ° C, però a l'hivern la climatologia és extrema, sent freqüents les nevades i temperatures inferiors a -4º C.

12274648_458332264353849_495745882705... Captura.JPG

Els habitants de la regió sempre han viscut en condicions de gran precarietat per l'aïllament geogràfic, les dificultats d'accés a la regió i la manca d'institucions i serveis públics. A més, les dures condicions climàtiques agreugen aquesta problemàtica, afectant al seu principal mitjà de subsistència, l'agricultura minifundista.

Ait Icht compta amb 130 alumnes, dels quals 61 són nenes. Els 8 professors que imparteixen classes de primària a les 9 aules amb què compta el sector escolar (l'escola central i aules satèl·lits distribuïdes per la regió), es troben molt limitats per dur a terme la seva tasca, pel mal estat de les instal·lacions i la manca de recursos i material didàctic.

La pròpia escola reconeix l'existència de greus problemes lligats al procés educatiu: l'analfabetisme dels pares i la falta de seguiment i interès per l'evolució escolar dels nens, la pobresa de la població i la carència total de mitjans.


10561758_273139392873138_881325065706... 
12615214_479936895526719_912891488281...
Amb l'objectiu de propiciar un ensenyament de qualitat i lluitar contra l'abandonament escolar a edats primerenques, Utinam es proposa millorar les infraestructures escolars i dotar el centre educatiu dels recursos necessaris.

A l'estudi elaborat amb la finalitat de concretar les línies d'actuació i objectius del projecte, es posa de manifest la necessitat d'oferir cursos de suport i reforç als estudiants amb més dificultats, promoure l'accés a les noves Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, promoure la lectura i el coneixement i preservació de la cultura i tradicions populars, promoure la salut i higiene personal, i crear un nou espai a l'escola que doni resposta a totes les necessitats educatives i propostes socioculturals.

 
27/06/16
Solució definitiva pels problemes del molí de Henna de Fezzou


Amb la pretensió d'impulsar el Pla de Desenvolupament Comunitari de Fezzou, Utinam, en col·laboració amb l'Associació Aguelmouss, fa mesos que treballa en la recuperació del molí de henna que utilitzen les dones de la localitat, per preparar per a la venda aquest producte que elles mateixes cultiven.


Tot i haver substituït el motor del molí per a que els requeriments energètics del mateix s'ajustin a la capacitat de producció elèctrica del sistema fotovoltaic, recentment instal·lat, la potència del subministrament elèctric resulta insuficient per fer-ho.

Per aquesta raó s'ha decidit utilitzar l'energia solar, únicament per la il·luminació i la utilització dels ordinadors i recursos multimèdia de la sala on s'imparteixen les classes d'alfabetització i preescolar.


Com a solució definitiva als problemes de funcionament del molí, durant les pròximes setmanes s'iniciaran els treballs d'escomesa de la instal·lació elèctrica, des de la xarxa de distribució de l'ONE fins al Centre Social en què es troba el molí de henna.
 
Utinam i Aguelmouss sufragaran les despeses derivades d'aquesta nova iniciativa, en benefici de la comunitat rural de Fezzou.

P1150393.JPGP1170779.JPGP1170823.JPG P1170828.JPG

 

23/04/16
UTINAM, Diada de Sant Jordi


Després d’anys de col·laborar amb professors i persones sensibilitzades en fer arriba l’educació i millorar les condicions de l’ensenyament dels nens i nenes de les escoles més desfavorides del Marroc, de desenvolupar projectes de cooperació internacional encaminats a fomentar una millora sòcio-educativa, UTINAM, com ONG tarragonina, va voler fer un altre pas a l’hora de donar a conèixer a la ciutat de Tarragona la nostra associació, i quin millor dia per fer-ho que la Festa de Sant Jordi, diada nacional catalana que ressalta la importància de la cultura, la generositat i la solidaritat.

Vàrem comprovar, que al tractar-se d’una ONG poc coneguda i local, moltes de les persones que passejaven per la rambla en un dia tan assenyalat desconeixien la seva existència, però també que mostraven curiositat i interès en conèixer qui som, què fem i què volem.

Va ser una experiència enriquidora, no tant en el sentit econòmic sinó pel fet de poder participar d’aquesta festa, -venent roses i llibres de segona mà- , com una entitat solidaria i tarragonina, que té la sort de comptar amb socis d’arreu, compromesos en promoure els desenvolupament de persones i col·lectius amb més necessitats.

Durant aquesta diada es va intentar transmetre als visitants la importància de generar processos educatius basats en valors solidaris, per compensar els entrebancs observats per manca de recursos. Explicàvem per exemple les dificultats dels nens i nenes en poder assistir a l’escola a causa de les llargues distàncies, però també donàvem importància al fet de poder gaudir del somriure dels infants i de l’hospitalitat i generositat dels adults, que compensen amb escreix qualsevol esforç.

El poder donar a conèixer a tots els interessats el nostre treball, que intenta ajudar a pal·liar les carències observades, el desequilibri social i la desigualtat d’oportunitats, alhora que insistir en la necessitat de la solidaritat de les persones per poder continuar amb la nostra tasca de cooperació internacional, va ser l’objectiu d’aquesta diada, que esperem repetir en properes ocasions.

 Sj-16 (16).jpg  Sj-16 (15).jpg
Sant Jordi, 2016
Pilar Oliveras

20/03/16

Agraïment del les víctimes de Fezzou

"Voici la réponse de l'ONG Espagnole UTINAM (qui est en partenariat et collaboration avec l'association Aguelmouss de culture et développement -ait ichou) ils ont réagit par une action humanitaire immédiate suite à l'appel de dons du comité de soutien.

Aux noms des parents des élèves et de tous les habitants de la région on vous remercie vivement.

Bravo et merci encore infiniment UTINAM"
Med OUSSAIA

18/03/16
Ajuda urgent

Utinam respon a la demanda d'ajuda humanitària per a les víctimes del terrible accident que va tenir lloc a Fezzou el passat 11 de març.

L'aportació de l'ONG es destinarà a la compra de medicaments i material sanitari per als damnificats, molts dels quals han estat alumnes de l'escola BOUGAFER en la que Utinam desenvolupa el projecte TICED-Fezzou.

11a.jpg22a.jpg

33a.jpg44a.jpg


25/02/16
PDC - Fezzou
Com a part de les actuacions previstes al Pla de Desenvolupament Comunitari de Fezzou, fa uns mesos que van finalitzar els treballs d'instal·lació del sistema fotovoltaic al Centre Social Aguelmouss. Les dones i nens que dia a dia participen en els cursos d'alfabetització i classes de pre-escolar, disposen ja d'il·luminació elèctrica i poden beneficiar-se de l'ús d'ordinadors i altres recursos didàctics.

P8204297.JPGP8204289.JPG      
A més, s'està treballant en la recuperació del molí de henna utilitzat per la cooperativa de dones productores de Fezzou, per al processat i posterior comercialització d'aquest producte.

P1150399.JPG
P1150326.JPG
P1150398.JPG
A finals de l'any passat es va adquirir un nou motor per al molí, que substituirà l'antic i que tècnicament s'adequa a les característiques de la instal·lació fotovoltaica. Es pretén que el molí, ubicat en unes dependències annexes al centre social, pugui estar operatiu en les properes setmanes.


 

21/12/15
Cooperació i Voluntariat: el viatge al Marroc


El 9 d’Octubre començava la meva primera aventura al Marroc de la mà d’UTINAM. Coneixia l’essència de l’ONG i coneixia els projectes que havien dut a terme fins aquell moment però no coneixia el més important...el territori i les persones per les quals treballem.

El viatge va ser amb moto... 3 dies de viatge per anar endinsant-me poc a poc al Marroc. La primera escola que vam visitar va ser a OULAD MAHMOUD, una escola verda al mig del desert. Per impossible que sembles, era cert. Gràcies al pou que UTINAM va ajudar a construir tenien aigua i com l’aigua és vida, l’escola tenia molta vida. Ens van acollir de la millor manera, amb un bon esmorzar.

Al dia següent vam anar cap a IKNIOUNE  i  MIKBI dues escoles més. Aquests pobles estan a la muntanya i ara venia el fred... em va cridar molt l’atenció la muntanya de llenya que hi havia per poder encendre les estufes i no passar tant de fred a les aules. Vam visitar les aules d’informàtica que l’ONG havia subvencionat i vam estar una estona amb els nens de l’escola que sempre tenien un somriure per intercanviar. Tot i les dificultats que pateixen eren nens molt riallers i l’ambient que es respirava dins les aules era molt agradable.

Per últim vam anar a una escola al mig del desert del Marroc  FEZZOU per veure quines necessitats reals hi havia al territori i com ho podíem afrontar des d’UTINAM. Vam arribar justos de temps però els nens encara no havien marxat de l’escola, vaig notar com a mesura que ens endinsàvem al desert el dia a dia pels infants era molt més dur i complicat. Les altes temperatures, les llargues distàncies i els pocs recursos que tenen dificultaven molt als infants poder anar a l’escola i a la resta del poble poder generar recursos per viure.

Ha sigut una de les millors experiències que he viscut mai i estic molt segura que es repetirà ja que hi ha moltes coses a fer !
Sin título.jpg
Mercè Arts. ONGD Utinam


    

1/12/15
Pla Verd - Oulad Mahmoud

Utinam dóna importància a l’educació mediambiental i en aquest sentit, dins del Pla Marroc verd que s’està portant a terme en aquest país que pretén convertir a l’agricultura en un dels principals motors del seu desenvolupament social i econòmic, l’associació Utinam, conscients de que l’educació ambiental ha de ser part fonamental de la formació dels infants i joves, va elaborar el anomenat “Projecte PLA VERD” amb la intenció de instituir-lo com a un eix transversal en l’educació per sensibilitzar a les noves generacions sobre la importància de preservar i respectar el medi ambient. Vam iniciar aquest projecte durant el curs escolar 2010-2011, col·laborant amb la comunitat educativa d’Anza en el disseny, gestió i cofinançament del seu programa mediambiental.

Des que es van iniciar les activitats relatives al Pla Verd, els alumnes han tingut l’oportunitat d’aprendre sobre les espècies i varietats de la flora originària de la regió i les particularitats del seu cultiu, i han pogut elegir i plantar gran quantitat d’arbres i arbusts autòctons, creant nous espais verds i recuperant entorns desforestats al seu voltant.


Amb aquest convenciment, Utinam va continuar amb la implementació d’aquest projecte en altres escoles, entre altres a Oulad Mahmoud, centre educatiu on ja s’estaven duent a terme els projectes TICED i Una escola sobre rodes. Gràcies a la millora de les infraestructures escolars i al bon treball realitzat pels professors i alumnes del centre educatiu, l’any 2014, aquesta escola rep  el guardó d'Escola Ecològica, distinció que també suposa un reconeixement institucional al treball realitzat per l'Associació Utinam i la Fondation Lachmi Layadi.
P1150117.JPGP1150134.JPGP1150131.JPG
Des de l’Eco-Ecole Oulad Mahmoud i continuant en la seva tasca educativa i mediambiental de conservació de la diversitat biològica, el professorat i l’equip directiu varen considerar necessari implantar uns tallers de jardineria com eina educativa pels infants.


Utinam ha col·laborat en aquet projecte facilitant eines de jardineria
a l’escola central d’Oulad Mahmoud i a les perifèriques d’Oulad Ammi Ahmed, Assouz El Coppa, Oulad Talha, Oulad Mansour i Oulad Warrate Rmila.
P1150148.JPGP1150132.JPGP1150158.JPG

El lliurament de les esmentades eines es va fer efectiu el passat mes d’octubre amb la participació dels directors de les 6 escoles i dels membres d’Utinam que vàrem traslladar-nos-hi, i on com sempre vam ser rebuts amb gentilesa i de manera hospitalària.

Volem agrair als alumnes i el professorat el seu entusiasme, i als socis i col·laboradors d’Utinam la seva generositat, ja que en aquests temps de crisis i de manca de subvencions oficials, la seva col·laboració desinteressada ha permès portar a terme aquests projectes.
P1150155.JPGP1150150.JPG
P1150153.JPG


 


11/10/15
Un Viatge Solidari

Jo no havia estat mai al Marroc ni a cap país del Magreb i sincerament hi anava il·lusionada per una part, perquè anava amb la meva amiga Pilar i sé que amb ella estic bé a tot arreu, però per l'altra, perquè no dir-ho, una mica espantada. Sabia que no era un viatge de plaer, ni de grans hotels, ni de grans excursions, però ara si, que ho puc dir amb la boca ben gran... m'ha encantat!!!, i no el país en si, que no l'he vist massa, encara que vam voltar molt, sinó l'experiència que vaig tenir i les vivències amb aquelles persones tan encantadores, tan generoses i també -perquè no dir-ho, veient la labor que feia UTINAM, que per molt que t'ho expliquin, fins que no ets allà tampoc ets conscient de la generositat "dels nostres".

Vaig tornar pletòrica, satisfeta, orgullosa i encantada de tot el que vaig viure amb uns pocs dies que van condir com mai, i realment quan hi torni (que ho penso fer ...) ja no podré anar a cap hotel del luxe, simplement perquè em semblaria molt pobre...

I crec que amb això ho dic tot.
 2.JPG6.jpg1.JPG.

3.jpg

Cristina Negre. ONGD Utinam
 
 

 

 
 
Et convidem a conèixer-nos

KsarHan passat ja uns quants anys des que Utinam va iniciar la seva anadura. Ha estat una etapa plena d’il·lusió que hem canalitzat en hores de treball i afrontant les vicissituds que ens hem anat trobant, i que, sens dubte, ens ha impulsat a continuar mirant endavant.
 
Durant tot aquest temps s’han portat a terme molts projectes de cooperació en diferents regions del Marroc (Sous-Massa-Draa, Tinghir, Rhamna...), i confiem que, malgrat aquesta interminable crisi, la nostra feina continuarà amb força durant els anys vinents.
 
Tots aquests projectes necessiten, ara més que mai, de l’esforç comú per a poder portar-los a terme. Gràcies a l’aportació solidària de persones que, com tu, han considerat la idea d’ajudar-nos, podrem créixer dia a dia aconseguint el suport necessari per a poder desenvolupar les activitats de l’associació. 

 Utinam al Marroc

En Utinam considerem que l'educació és la pedra angular del desenvolupament, especialment en l'era de la globalització i del canvi tecnològic accelerat. Els nens i joves constitueixen un pilar fonamental per construir un futur millor i, des d'aquesta perspectiva, la seva formació adquireix un valor de capital importància.
 
Així doncs, conscients de la necessitat de la cooperació en matèria educativa com a instrument fonamental de lluita contra la pobresa i exclusió, l'Associació Utinam de Tarragona ha assumit el compromís de treballar en favor de la millora de l’accés i la igualtat de l’educació.
 
Amb aquesta finalitat, hem unit els nostres esforços als de  diverses entitats locals (Association Nada, Aguelmous, Fondation Layadi, Lycée Ibnou Khaldoun...), per a promoure, de manera conjunta i decidida, una educació de qualitat i per a tothom.

Estem convençuts de que el desenvolupament del Programa TICED i la seva implementació, contribuirà al progrés econòmic i social de les regions més desfavorides del Marroc, i de que aquesta experiència ens aportarà molts elements de reflexió per a la formulació de projectes futurs, animant-nos a seguir treballant en aquest àmbit, assumint que els reptes educatius són reptes compartits.

alumnos
 
Els projectes emmarcats al Programa TICED-MARROC, cofinançats per la Universitat Rovira i Virgili, l'Institut Català de la Salut, SUD Energies renovables, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya i la Diputació de Tarragona, constitueixen només una primera aportació a tan encomiable empresa._______________________________________________________

Utinam, també al Facebook


 


 
Locations of visitors to this page