::Inici >Activitats 2011 >I trobada interreligiosa a Tortosa

I trobada interreligiosa a Tortosa

Biblioteca Marcel·lí Domingo,C/ de la Mercè, 6, Tortosa Dimecres, 9 de febrer de 2011, a les 18,30 h

Trobada interreligiosaUn encontre de tortosins i tortosines cristians (catòlics, ortodoxos, evangèlics…), musulmans i budistes per parlar sobre l’aportació de cada tradició a l’espai cívic compartit.

El compromís temporal de la pràctica transcendent

Al llarg de la història hem vist com la manca de diàleg ha exacerbat les visions culturals etnocèntriques, que han convertit les religions en agents de guerra i de confrontació. De la mateixa manera, al llarg de la història també hem vist com cada tradició religiosa ha aportat diferents formes d’excelsitud humana, en forma d’art, moral, cultura o avenç social. Un llegat que transcendeix el context particular de cada religió i ha acabat esdevenint un patrimoni que ha enriquit tota la humanitat.

Les religions han estat el vehicle tradicional que els homes i dones han tingut per relacionar-se amb la dimensió transcendent de l’ésser humà. Des de diferents contextos, diferents cultures i diferents situacions històriques han proporcionat unes creences, pràctiques i regles per relacionar-se i assolir allò que està més enllà de la història, de la matèria i del temps.

Les religions, però, a més d’aquesta dimensió transcendent, també demanen als seus practicants i fidels un compromís amb la dimensió temporal, el dia a dia, l’ara i aquí. És per això que des d’aquest espai que compartim, la nostra ciutat de Tortosa, i en el moment històric que ens toca viure, un periode de convivència amb cultures i tradicions molt diverses, hem volgut reunir representants locals de diferents tradicions religioses en aquesta trobada per ficar en comú els reptes que estem afrontant actualment.

Amb aquest encontre no pretenem tant exposar les diferents vies ascendents cap a l’absolut que cada religió proposa sinó que, des de d’aquest espai comú, cívic i democràctic, que tots estem obligats a respectar, compartir la via descendent de quin és compromís amb la nostra societat i quines son les aportacions de cada tradició, segons la seva manera particular de viure aquest compromís. La nostra aspiració és la d’enriquir-nos mútuament amb aquestes contribucions diferents i enfortir els mecanismes de participació democràtica en la nostra societat.

Enric Carbó

Organitza: Associació Amigues i amics de la UNESCO de Tortosa i Centre IBAI