::PÓgina d'Inici >Tipus d'arquitectura rural >Particularitats dels masos

Particularitats dels masos

molÝ de la FargaEl mas va ser durant molt anys l’eix de la vida al camp, tot girava al voltant del mas. A la nostra comarca, a diferència de la Catalunya Vella, els grans masos amb grans superfícies de terra no van ser massa habituals, però al ser molt importants foren els que deixaren més empremta, tant físicament com etimològicament. Són moltes les partides, camins, fonts i altres elements que porten el topònim del mas més proper i important.


La majoria de masos de la Conca de Barberà eren més aviat petits amb un edifici de dues plantes i golfes, on a la planta baixa hi havia la cuina amb llar de foc , el rebost, els cups i l’estable; al pis de dalt hi havia les habitacions, el graner i el salador; a les golfes els mals endreços. Aquest seria un mas habitual, si bé també podien estar complementats per més elements com el forn de pa, la cisterna, la cambra de l’oli, celler ... En alguns casos també s’anaven afegint altres dependències al costat del mas, com els corrals, galliners, pallisses, eres ...

A la comarca també hi podem trobar alguns masos més destacats, amb les seves galeries, baluards, capelles o rellotges de sol.

És també una particularitat dels masos, grans i petits, els gravats en les dovelles, els contraforts de les parets i la canalització de l'aigua de la teulada.


La Conca de Barberà no compta només amb terrenys agrícoles, sinó que una bona part de la comarca són terres de muntanya, especialment al sud de la comarca on trobem les Muntanyes de Prades. Aquest fet és important en tots els conceptes de l’arquitectura rural que hem anat veien i també en l’estructura del mas. El mas de muntanya és més petit que el de la plana ja que a muntanya els tipus d’explotació és diferent, dedicat més a la ramaderia, a l’explotació forestal i a l’obtenció de carbó vegetal. Els conreus són bàsicament per la subsistència de les persones que componen la unitat familiar del mas. A muntanya hi podem destacar la presència del mas balmat.