::Home >Municipi ecol˛gic

Municipi ecol˛gic

 La Fatarella és un municipi de la Terra Alta situat al nord-est de la comarca, prop la vall de l'Ebre. El seu terme es troba a cavall entre la Serra de la Fatarella (Coll de les Paumeres, 565 metres) i la plana de les Camposines, i presenta una acusada orografia, amb marcat relleu solcat per nombrosos barrancs i les seves valls. Des dels punts alts de la serra es tenen unes magnífiques panoràmiques de les planes que l'envolten, del riu Ebre, de les serres de Cavalls i Pàndols, dels Ports o fins i tot en dies especialment clars dels Pirineus.

El poble té al voltant de 1.200 habitants i destaca per l'encant del seu conjunt arquitectònic rural. Una passejada pels carrers irregulars i sinuosos del nucli antic remunta al visitant a l'època medieval, mentre travessa els perxes, trams de carrer coberts mitjançant embigats, observa la muralla que es formà aprofitant les parets de les pròpies cases i creua els portals d'accés a la vila. En alguns edificis es fa ben palesa la construcció amb la pedra del terreny, però per observar l'abast i atractiu de les construccions de pedra seca cal donar un tomb per pel seu terme municipal, solcat per nombrosos marges, cabanes, perxes, pous, mines o basses.

La població, eminentment agrícola, és acollidora i amb un singular tarannà, que l'ha portat a buscar un nou model de desenvolupament econòmic després de la crisi que implicà l'èxode rural cap a la ciutat. Així l'any 1992, el consistori estableix com a objectiu treballar per la imatge de la Fatarella com a "Municipi Ecològic" i busca en la sostenibilitat i el turisme un nou mitjà de progrés que complementi l'agricultura, aprofitant el ric patrimoni natural i cultural que té, tot mirant de conservar l'entorn que els garanteix la seva qualitat de vida.

S'impulsen polítiques de sostenibilitat en tots els àmbits de la gestió municipal i es potencia l'elaboració de l'Agenda 21 local. Des del 2004 s'implanta el "Pla d'Acció Local cap a la Sostenibilitat" com a pla estratègic de desenvolupament socioeconòmic, buscant un model de progrés que no hipotequi les generacions futures.