::Inici / Home >QUÈ ÉS L'AUALÉ?

QUÈ ÉS L'AUALÉ?

awalé

per Jordi Climent

L' aualé o awalé és un joc de taula molt antic. Té els seus orígens al continent africà. Pertany al gran grup dels jocs de Mancala. Els jugadors han de moure peces d'un forat a l'altre del tauler en el seu torn. És un joc d'habilitat i dinàmic. La sort no hi està implicada. Només la pràctica permet arribar a tenir un nivell alt de domini. Les regles de l'aualé són simples i el joc és en realitat molt fàcil d'aprendre. El seu origen es perd en la nit dels temps. Amb diversos noms com: ayò, awalé, awaleté, awelé, oware, wari, woli,... es juga a països d'Àfrica occidental com Senegal, Gàmbia, Cap Verd, Guinea, Sierra Leone, Libèria, Costa d'Ivori, Burkina Faso, Mali, Ghana, Togo, Benin, Nigèria i Camerun. També es troba a les Antilles i al continent americà com per exemple: a Surinam, Guyana, Grenada, Barbados, Sta. Lucia, Martinica, Dominica, Antigua i St Kitts, República Dominicana, Cuba, Brasil i Equador, com a resultat del tràfic d'esclaus que provenia d’aquesta zona africana. L’objectiu del joc és el de capturar més llavors que l’adversari. Guanya el jugador que captura el major nombre de llavors al final de la partida. 

Jordi Climent a Nigèria - Treball de recerca Juliol 2009 - Foto: Vicenta CanalAwalété (o awalé lété) significa en la llengua abé: “aualé veritable” (o “aualé el veritable”). És la forma clàssica del joc aualé a Costa d’Ivori. Al centre del país, els baulé l’anomenen, simplement: alé. Al sud de Costa d’Ivori, la gent de parla abé, la de parla abouré i la de parla avikam, l’anomenen awalé, el nom més usat en aquell país i que ha arribat fins a nosaltres. En català fem servir el terme "aualé". De fet, la neoloteca del TERMCAT el defineix d'aquesta manera, sense esmentar-ne, però, l'àmbit geogràfic tradicional: "Joc de mancala que es juga amb quaranta-vuit peces sobre un tauler format per dues rengleres de sis forats, i en què els dos jugadors que hi participen intenten aconseguir més peces que el contrari". Pel que fa a altres llengües europees, l’aualé s’acostuma a anomenar en francès com awalé o awélé; en anglès com a owarewari o warri; en alemany com oware o aweleen espanyol com awalé; i en italià com wari.

Regles resumides del joc aualé:

tauler: 2×6, dues files de sis forats.
núm. peces: 48 (24 per jugador).
disposició inicial: 4 llavors en cada forat.
direcció sembra: anti-horaria.
sembra: volta simple. Les llavors es col·loquen una a una en els forats següents. Si el nombre de llavors que es sembren és superior a 11, es dóna una volta completa: el forat del qual partim s'haurà de saltar. 
collita: només en terreny de l’adversari. El jugador captura el contingut d’un forat de l’adversari si hi ha 2 o 3 llavors, comptant la darrera llavor que acaba de deixar. Si el forat precedent també conté 2 o 3 llavors, aquestes també es capturen, i així successivament sense creuar el límit de la fila. Es retiren del tauler. No es pot fer un moviment que provoqui la captura de totes les llavors del contrincant en un torn de joc. En aquest cas, el jugador sembra una altra vegada i cal que “alimenti” l’adversari. Si no pot, el joc acaba.
objectiu: capturar més llavors que l’adversari.
el joc acaba…: quan un jugador es queda sense llavors en el seu costat del tauler i l’altre no pot ”donar-li de menjar". Aleshores, l'adversari captura totes les llavors que resten al taulell. El joc també pot acabar si es crea un bucle indefinit sense que s'efectuïn captures (es repeteix la mateixa situació després d'un cert nombre de voltes).

ADVERTIMENT
 Llicència de Creative Commons

"Awalé i altres jocs mancala" (2005-2017) és obra de (Jordi Climent)/CC BY-NC-ND 3.0

ADVERTIMENT: Sou lliure de Compartir (copiar i redistribuir el material en qualsevol mitjà i format) amb els Termes següents: 
1-RECONEIXEMENT: Vostè ha d'acreditar apropiadament, proporcionar un enllaç a aquesta web (la llicència) i indicar si s'han realitzat canvis. Vostè pot fer-ho de qualsevol manera raonable, però no d'una manera que suggereixi que l'autor d'aquesta web aprova el seu ús.
2-NO COMERCIAL: No podeu utilitzar el material per a finalitats comercials.
3-SENSE OBRA DERIVADA: Si remescleu, transformeu o creeu a partir del material, no podeu difondre el material modificat.

No hi ha cap restricció addicional — No podeu aplicar termes legals ni mesures tecnològiques que restringeixin legalment a altres de fer qualsevol cosa que la llicència permet.