::Portada >És fàcil fer el teu podcast?

És fàcil fer el teu podcast?

Què és un podcast?

T'expliquem, molt breument, què és un podcast. Per ampliar la informació, pots anar a la secció d'enllaços

La palabra podcasting és una barreja de les paraules iPod (literalment càpsula, però es refereix al reproductor d’mp3 de Mac) i brodcasting (difusió de senyals audiovisuals de manera massiva mitjançant la Xarxa).

 

Així com els weblogger (usuaris de blog) difonen textos a tot el món, els podcasters van una mica més enllà i difonen àudio de forma massiva.

Mitjançant la sindicació RSS (és un acrònim de Really Simple Syndication i que bàsicament vol dir que mitjançant un programa anomenat “agregador”crearem un enllaç en format xml –subscripció- per tal de tenir localitzat el podcast i les seves actualitzacions) podrem descarregar-los per a reproduir-los en un reproductor mp3 o en un mòbil.

Orígens

El podcasting provè de la idea d’en David Winer i l’Adam Curry per poder descarregar àudio i difondre’l arreu del món mitjançant la Net. L’agost del 2004 es grava el primer podcast de l’Adam Curry mitjançant el sistema que va desenvolupar, l’iPodder.

 

A Espanya, el primer podcast el crea en José Antonio Gelado, a finals del 2004. Aquest podcast, anomenat Comunicando  és una mena de programa de ràdio que alterna continguts de tecnologia i cibercultura.

 

La clau dels podcasts no és la gravació d’mp3, sinó l’ús del RSS, que permet que els subscriptors de cada podcast localitzin els arxius d’àudio del seu weblogger (podcaster).

 

En l’actualitat podem trobar podcasts sobre tecnologia, literatura, música, cuina i molts altres, en múltiples idiomes (tot i que encara predomina l’anglès) i gravats arreu del món.
Com fer un podcast?

T'expliquem, pas a pas, com pots fer el teu podcast per a presentar-lo al I Concurs de Podcasts Poeticoartístics.

1. Necessitats tècniques

 

Necessites, per a començar, un ordinador amb connexió a Internet i un micròfon i altaveus (o sortida d’auriculars).

 

2. Com fer el podcast

 

a) El programa d'edició de so que farem servir és l’Audacity, un freeware (programa d’ús lliure i gratuït) senzill i pràctic. El trobaràs a: http://audacity.sourceforge.net/ i està en format per a Windows, Linux i Mac.

 

b) Després de descarregar l’Audacity, hauràs de baixar-te, des de la mateixa pàgina, el codificador per mp3 LAME, que és un afegit que permet transformar els àudios a mp3 perquè puguin ser reproduïts i convertits en podcasts. Trobaràs el codificador a: http://audacity.sourceforge.net/help/faq?s=install&item=lame-mp3

 

c) Un cop hagis instal·lat l’Audacity i hagis fet diverses proves de so, de gravació i del seu funcionament (trobaràs un tutorial a http://www.lbarroso.com/downloads/tutoriales/audacity.htm), ja pots començar a gravar el teu podcast. El pots fer d’una tirada o bé tallant i enganxant diversos trossos o capes de so (música, efectes, veu...)

 

* Vigila que el podcast generat per presentar al II Concurs de Podcast Poètico-artístics no superi els 5 minuts.

  d) Si necessites música lliure de drets d’autor (licència Creative Commons) per incorporar al teu podcast:

 3. Com escoltar els podcasts

 A banda de poder-los baixar al teu ordinador, mòbil o reproductor mp3, hi ha diversos programes que treballen amb RSS i que ens permeten estar al corrent de les novetats, - o subscriure’ns - dels nostres podcasters preferits. Un dels softwares lliures que més s’empren és el Juice: http://juicereceiver.sourceforge.net/, una aplicació d’escriptori multiplataforma que et permet descarregar i escoltar podcasts d’arreu del món.