::Portada >Gastronomia

Gastronomia

EL XARRÓ TARRAGONÍ, L'ESCUDELLA DEL CARNAVAL DE TARRAGONA

Font: GASTRONOMIA I CUINA, de Joan Perucho. Edicions el Mèdol. 1999.

Per a 4 persones

INGREDIENTS:

1 os de porc salat, rentat al raig de l'aigua calenta
100 grams de fesols
50 grams de pèsols pelats
50 grams de faves tendres pelades
1 col petita trossejada
1 patata mitjana a trossos petits
800 grams de fideus rossos
1 cullerada de llard
1/2 cullerada de farina

PREPARACIÓ:
     S'omple l'olla amb una mica més de 1,5 litres d'aigua i es posa al foc. Se li afegeix l'os salat per a que bulli lentament durant una hora. Després es posen els fesols, les patates, els pèsols, les faves i la col. Es tapa l'olla i cal esperar una hora més per afegir-li després els fideus i una bola de llard amb farina.



PEIX AMB SUC

ingredients: 1 kg de peix per a suquet (escórpora, rata, rap, lluerna o nero) / oli / 4 o 5 alls / 1 ramet de julivert / 1 pebrot verd petit / 1 tomàquet gros / 200g de patates per persona / aigua i sal


En una cassola (preferiblement de ferro fos) poseu-la al foc amb un rajolí d'oli. Quan aquesta estigui calenta se li tiren els alls, pelats i a trossos; quan ja estiguin rossos, afegiu el julivert picat i el pebrot trossejat, amb el tomàquet trinxat. Tot seguit afegiu les patates i l'aigua. Una vegada que les patates hagin bullit una estona, tireu el peix tallat a trossos. Quan les patates estiguin cuites només restarà servir-lo.


variacions: es pot fer també amb roja, rafet o calvilló, popets, etc. Afegint una picada d'alls, julivert, atmelles, tomàquet, pebre vermell, farina i un raig de vi.



L'ESPINETA AMB CARGOLINS

EL PLAT DE SANTA TECLA

INGREDIENTS:

 
500 g d'espineta (carn de l'espina de la tonyina salada)
1 kg de cargolins
1 ceba
3 tomàquets madurs
2 patates
sal i oli d'oliva Per a la picada:
un grapat d'ametlles torrades
safrà, julivert
3 grans d'all
1 gotet de vi ranci
2 llesques de pa fregit
 
PREPARACIÓ

Primer cal dessalar l'espineta amb aigua durant 24 hores i netejar els cargolins, bulliu-los i reserveu-los. A banda, emboliqueu el safrà en un paper d'alumini, passeu-lo un parell de cops per una flama per tal de torrar-lo una mica i prepareu la picada amb el safrà, les ametlles, els alls, el julivert, el pa fregit i el vi ranci. En una cassola amb una mica d'oli, sofregiu-hi la ceba picada. Afegiu-hi el tomàquet triturat i, un cop cuit el sofregit, poseu-hi les patates tallades a daus. Doneu-hi unes voltes, tireu-hi l'aigua i, quan arrenqui el bull, afegiu-hi l'espineta, els cargolins i la picada. Remeneu-ho bé, rectifiqueu-ho de sal i, passats 3 o 4 minuts, ja ho podreu servir. Bon Profit!



ENVIA LA TEVA RECEPTA

SI TENS ALGUNA VARIACIÓ D'ALGUN PLAT O ALGUNA RECEPTA QUE NO APAREIX ENVIA-LA A

administracio@xagatarragona.cat

xagatarragona.cat