::Inici >KALASH

KALASH

•    Noms alternatius: KALASHAMON, KALASHA, KALAXES
•    Geografia: Districte meridional de Chitral. La població més gran és Balanguru a la vall de Rumbur. Els Kalasha meridionals habiten a les valls d'Urtsun i Jinjoret; els Kalasha septentrionals a les valls de Rumbur, Bumboret i Birir.
•    Dialectes: KALASHA MERIDIONAL (URTSUN, JINJORET), KALASHA SEPTENTRIONAL (RUMBUR, BUMBORET, BIRIR).
•    Nombre de parlants: 2,900 a 5,700 (1992).
•    Filiació lingüística: Indoeuropeu, Indoiranià, Indoari, Nord-occidental, Dàrdic, Chitral. Relacionat amb el khowar, però amb bastants diferències lèxiques.
 
Al nord del Pakistan frontera amb l’Afganistan, ens trobarem amb un impressionant paisatge natural, l’Hindo Kush i, de l’altra, la seva enorme riquesa ètnica i cultural.DPP_0001.JPG

Recorrent les valls dels Kalash septentrionals, Rumbur, Bumboret i Birir, ens trobarem amb una de les ètnies que mantenen les seves creences pre-islàmiques, els Kafirs Negres (per als creients musulmans, kafirs, kuffars en anglès, són infidels i pagans a convertir per qualsevol mitjà).

Una tribu amb una estructura social matriarcal, que veu vi i seu en cadires, al contrari de la resta de tribus dels seus voltants, es resisteixen a ser dissolts en un oceà islàmic i arabitzant.
Es considera a si mateixa descendent de l’exèrcit d'Alexandre Magne. Això no se sap del cert, però el que si es creu és que que pertanyen a una branca molt antiga dels proto-indoeuropeus. Emparentada amb els grecs, anterior a la seva immigració a Europa a l’antigor més remota. Són entre 3000 i 6000 persones i la seva continuïtat com a poble és malgrat el seu coratge cada vegada més dubtosa.

D'altres com els kafirs rojos de l'Hindukush a l'Afganistàn, que ocupen els territoris coneguts per Nuristan, van ser islamitzats només a les acaballes del segle XIX després de segles combatent els musulmans.