El claustre

 

La processˇ del gat i les rates

Gat-i-rates.jpg

LA PROCESSÓ DEL GAT I LES RATES   (Catedral de Tarragona)

El relleu esculpit en un àbac de la galeria nord-est del claustre de la catedral de Tarragona, conegut com La processó de les rates, data de mitjans del segle XIII. L’exemplar per la seva originalitat i pel seu tractament narratiu i anecdòtic, s’ha catalogat d’excepcional i és el més popular de tota la catedral.

Processo gat i ratesTesta trifacial

Abac-trifacial_2.jpg
TESTA TRIFACIAL    
(Catedral de Tarragona)

L’ésser monstruós s’ha identificat com a Satanàs. La representació, que no és única al claus-tre tarragoní, es pot relacionar pel tema amb d’altres de contemporànies molt similars a les façanes de la catedral de la Seu d’Urgell o de San Pietro de Tuscània. Tanmateix, en aquestes figures, l’ésser apareix de mig cos i els caps tenen llargues barbes i, en algun cas, una crescuda cabellera flamejant.

Testa trifacial.pdfDrac Ópode

Drac apode 2
DRAC ÀPODE
       (Catedral de Tarragona)

Les claus de volta o dovelles centrals cruciformes foren inserides al darrer moment a fi de tan-car les voltes En el claustre de la Catedral  de Tarragona, malgrat les restriccions imposades pel marc i per la reiteració d’un mateix esquema circular en la successió de trams coberts amb volta de creueria de nervis diagonals amb perfil motllurat (dos bocells separats per un filet), hi descobrim una interessant varietat de temes iconogràfics. 

Drac àpode.pdfDrac

Drac-C.T..jpg
DRAC
      (Catedral de Tarragona)

A la galeria septentrional del claustre, localitzem el drac ajagut sobre una superfície llisa de cavet.  Apareix representat amb cara de rèptil i trets grotescos: llargues orelles punxegudes, ulls sortints sobre els quals recauen les escates que li cobreixen el cap, narius foradats i una boca exageradament oberta que mostra les dents inferiors i una part de la cama del personatge que està mossegant. Per sota del maxil·lar inferior observem una barba estriada i separada en flocs. El cos, també reptilià, bípede, amb ales i una cua molt llarga que li confereix aspecte de felí, és recobert d’escames.

Drac.pdf
Llleˇ

Abaco.jpgLLEÓ   (Catedral de Tarragona)

L’animal, de perfil i amb forçada adaptació al marc estirat del cimaci, mossega la tija i mostra els  narius marcats pel trepant, els ulls arrodonits i el cos cobert de pelatge, partit en llargs rínxols més llargs a la zona del coll. Les potes, que acaben en fortes urpes i mostren un pel més curt, apareixen doblegades les del costat esquerre i estirades enrera les del costat dret. La llarga cua, acabada en un plomall, es cargola sobre si mateixa. 

Lleó.pdf