::Inici >HISTORIA

HISTORIA

L'any 1.982, com tots sabeu, a Riudoms va néixer l'entitat cultural "Colla Gegantera de Riudoms".

Hem de donar les gràcies al geganter riudomenc Joan Baptista Cabré i Sendrós, que fou la persona que impulsà la formació de l'entitat amb motiu de la Primera Trobada Internacional de Gegants de Matadepera, el diumenge 29 d'agost de 1.982.

L'any 1983, amb motiu de la Pujada de Gegants a Montserrat,el diumenge 9 d'octubre els Gegants van estrenar els vestits actuals,donació del Sr. Ernest Escoda i Mestre. També hem de remarcar que l'entitat Grup de Joves de Riudoms, va formar un Grup de Grallers que en diverses ocasions van acompanyar als Gegants i Capgrossos de Riudoms.

La Colla Gegantera de Riudoms, l'any 1984, degut a la importància que començà a tenir el món geganter, es planteja celebrar la Primera Trobada de Gegants a la nostra vila (diumenge dia 29 de Juliol). A Sallent, els dies 7, 8 i 9 de setembre, es van celebrar les Primeres Jornades Culturals Geganteres. D'aquestes reunions es va formar l' Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (la Colla Gegantera de Riudoms i estava present).

L'onze de maig de 1985, es va formar la primera Junta Directiva de la Colla Gegantera de Riudoms; president: Josep-Eudald Salvat , secretari: Francesc Xavier Ortiz i tresorera: Maria Teresa Llaó. La Colla Gegantera participà a la Primera Ciutat Gegantera de Catalunya celebrada a Sallent.

L'onze de maig de 1986, es celebrar a Riudoms la Segona Trobada de Gegants i al mateix dia el Sr.President de la Diputació de Tarragona, Sr. Josep Gomi i Martí fou nombrat Geganter d'Honor de la Colla Gegantera de Riudoms. A Tona es va celebrar la Segona Ciutat Gegantera de Catalunya. Per les festes del Beat Bonaventura Gran, es va portar a Riudoms, per primera vegada, l'exposició dels plafons fotogràfics de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya.

Amb motiu del "V Aniversari de la Colla Gegantera de Riudoms, s'organitzà la Primera Nit de Grallers, dissabte 22 d'agost de 1987, amb la participació dels grallers de: Maspujols, Móra d'Ebre, Reus, Sarral, Vila-seca i els Grallers del Grup de Joves de Riudoms. La Colla Gegantera també va participar a la Tercera Ciutat Gegantera de Catalunya a Vilassar de Dalt.

A Riudoms, es crea l'entitat "Coordinadora de Colles de Geganters i Grups de Grallers de les Comarques Meridionals de Catalunya".

Diumenge dia 8 de maig de 1988, es va celebrar a Riudoms, la Tercera Trobada de Gegants. El dia 21 de juliol s'aproven els Estatuts de la Colla Gegantera de Riudoms. Desplaçament a Molins de Rei, per participar a la Quarta Ciutat Gegantera de Catalunya.

La Colla Gegantera de Riudoms, diumenge dia 14 de maig de 1989, organitza unes matinades amb la presència dels grups de grallers de: Les Borges del Camp, Esbart Dansaire Baix Camp de Reus, "Licor de Gralla" Reus, Casal de Salou, L'Oriola de Reus, "Monnars" de Tarragona, Grallers de Riudoms i Grallers de la Colla Gegantera de Riudoms.A l'inici de l'any els Grallers del Grup de Joves de Riudoms, canvien el nom per Grallers de Riudoms. Som presents a Sant Celoni a la Cinquena Ciutat Gegantera de Catalunya.

Dissabte 12 i diumenge 13 de maig de 1990, a Riudoms es celebra la Quarta Trobada de Gegants. La Colla Gegantera entra a formar part de la Comissió de Festes de l'Ajuntament de Riudoms. Els Capgrossos de Riudoms, visiten la població de Bree (Bèlgica). Del dia 14 al 19 d'agost, juntament amb l'entitat cultural Anelles de la Flama de Valls. Visitem Manresa per celebrar la Sisena Ciutat Gegantera de Catalunya. Els Gegants de Riudoms i els Gegants de les Borges del Camp, visiten Manacor, el desplaçament es realitza amb vaixell.

Sant Julià de Lòria (Andorra), va ser la Setena Ciutat Gegantera de Catalunya, 1991. El 13 d'octubre la Colla nombra "Gegant de la Música" al riudomenc Joan Guinjoan i Gispert. A petició de la Colla Gegantera de Riudoms, el 16 de novembre, els "Ganxets" grallers del Baix Camp de Reus, componen la música pels Capgrossos de Riudoms.

La Colla Gegantera de Riudoms, celebra el X Aniversari el 1992. Els Grallers de Riudoms, a petició de la Colla, componen la música dels Gegants de Riudoms, el diumenge 26 d'abril. El riudomenc Joan-Andreu Fortuny Antequera, participa als Jocs Paralímpics i la Colla Gegantera de Riudoms el proclama "Gegant de l'Esport". Els Capgrossos de Riudoms el 3 de setembre actuen a l'acte d'inaguració dels Novens Jocs Paralímpics de Barcelona, a l'Estadi Olímpic de Montjuic. El 18 d'octubre s'estrena a Riudoms les coreografies del ball de Gegants i Capgrossos de Riudoms. Per segona vegada , a les Festes del Beat Bonaventura Gran, s'exposen els plafons fotogràfics de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. Homenatge als riudomencs del Barri d'Avall i del Barri de la Plaça, per haver comprat els Capgrossos i els Gegants, l'homenatge es va celebrar el diumenge dia 29 de novembre. L'entitat "Amics dels Gegants" de Matadepera, organitza la Segona Trobada Internacional de Gegants i la Vuitena Ciutat Gegantera de Catalunya.

Sortida Internacional a la població francesa de Steenvoorde els dies 23,24,25, i 26 d'abril, per participar a la Segona Ronda Europea de Gegants Portats. A la veïna població de Reus, es celebra la Novena Ciutat Gegantera de Catalunya. Dissabte dia 13 de novembre, la Colla Gegantera de Riudoms organitza una cercavila pel casc antic de la nostra Vila, per celebrar l'Homenatge del 25 Aniversari de la fundació de la Revista L'Om .

El mes de juny de 1994, s'obre una nova secció dins de la Colla Gegantera de Riudoms, la "Secció de Futbol Sala Femení ".El dissabte 23 i diumenge 24 de juliol, es celebren les Primeres 12 Hores de Futbol Sala Femení a Riudoms. Sortida Internacional a la població de Maastricht (Holanda), els dies 2, 3, 4, 5 i 6 de juny. Dissabte 24 de setembre, la Colla assisteix per primer cop, a la Festa Major de la Mercé a Barcelona, i el diumenge 9 d'octubre participa a l'Expocultura-94 també a Barcelona. També som presents a Palamós, Desena Ciutat Gegantera de Catalunya.

L'any 1995, Lleida és el centre geganter i cultural de Catalunya, la Colla Gegantera de Riudoms prem part al Segon Congrés de Cultura Popular i Tradicional Catalana, que es celebra a Lleida . Participem a la Onzena Ciutat Gegantera de Catalunya a Lleida. La Colla Gegantera de Riudoms, viatja a Alcoi, el dies 17 i 18 de juny, per participar a la III Trobada de Gegants i Nans d'Alcoi.

El 23 de febrer de 1996, l'Ajuntament de Riudoms, aprovà les memòries valorades i redactades pels Serveis Tècnics Municipals, corresponents a les obres de la Plaça dels Gegants ,per la Colla Gegantera serià una gran satisfacció la realització de l'esmentada plaça. La Colla participa activament al Primer Parc Infantil de Nadal de Riudoms els dies 27, 28, 29 i 30 de desembre .

L'acte d'inici del XV Aniversari de la fundació de la Colla Gegantera de Riudoms, va ser la V Trobada de Gegants de Riudoms, el dissabte dia 3 i diumenge 4 de maig de 1997, que per diverses circunstàncies no es feia cap trobada a Riudoms des de l'any 1990. El diumenge 4 de maig, al finalitzar la batalla de la V Trobada de Gegants a Riudoms, el president de l'entitat Josep-Eudald Salvat dóna la notícia, que dins dels actes del XV Aniversari està en projecte el bateig del gegant " Antoni Gaudí ". La Colla té previst, entre altres coses, l'estrena d'uns vestits pels gegants i celebrar la II Nit de Grallers. S'assisteix a Esplugues de Llobregat, a la XII Ciutat Gegantera de Catalunya.

La Colla Gegantera de Riudoms, en l'actualitat pot ser l'única Colla Gegantera que ha estat present a totes les ciutats geganteres de Catalunya .

Hem de contemplar que a part d'aquests actes puntuals, la Colla Gegantera de Riudoms, efectua un promig de quinze sortides l'any.

La cloenda del XV Aniversari de l'entitat, està prevista fer-la l'agost de 1.998 .