::Inici >Consells del mes

Consells del mes

Consells jardineria

 Zona Costa Daurada

Tardor;
t.1) Sembres; quan al Septembre baixen les temperatures i s'inicien les pluges de tardor es el moment millor per les ressembres de gramínies (tipus C3, no grames C4) per gespes. Per prats també podeu tirar llavor de trébol (Tripholium sp.).
t.2) Adobats; bon moment per adobar. Jo recomano adobats orgànics. Si prefereixes adobs químics, que siguin baixos en Nitrògen. El problema dels adobs químics de síntesi es que empobreixen el sól, es una solució a curt termini, que malmet la vida natural del sól,provocant la dependència d'aquests adobs (es com mantenir les plantes conectades al gota-gota d'una UVI). Una bona idea seria recollir les fulles que omplen els nostres jardins en aquesta època, afegir-hi restes de poda, el més trocejades possible i compostar-ho. Es pot fer en un recipient de compostar comprat o fet per vosaltres mateixos. A la primavera ja podeu tenir l'adob llest. 
t.3) Reg; si comença a ploure i no ressembreu, ja podeu parar el reg. Aprofiteu per fer un reg manual, després de grans ventades típiques de la zona.

Hivern;
h.1) Podes, esperar a que les fulles dels caducifolis caiguin de forma natural. Això facilita la reabsorció de nutrients que s'acumulen a les gemes que donaran més vigor i salut a la propera brotació. NO SEGUIR EN EL TEMPS LES PODES DE L'ARBRAT DELS AJUNTAMENTS, ells tenen centenars d'arbres a podar i el criteri es tan sols de rendiment econòmic. Cada arbre en concret te el seu moment òptim de poda.
h.2) Reg; el poden parar fins a la Primavera.
h.3) Si feu servir adob, sols orgànic.

Primavera;
p.1) Sembres; bon moment per a fer sembres abans de l'Estiu. Si es el cas, per millorar la germinació, durant una setmana, cal fer varis regs al dia de molt curta duració, fins i tot tres cops al dia.
p.2) Adobats; sempre millor orgànics. Ara, en caas d'adobats químics el percentatge de Nitrògen pot ser més alt.
p.3) Pel reg cal seguir la climatologia. Si plou prou es pot aturar. Si fa calor i sobre tot si el vent bufa amb insistència i intensitat, cal rehidratar la terra.
p.4) Quan el risc de glaçades ja ha passat, es poden podar plantes sensibles al fred, tipus Hibiscus rosa-sinensis. També es bon moment per a podar plantes en verd (sobre tot els no caducifolis), per exemple cítrics, on val la pena eliminar branques malaltes, i també  reduir densitat foliar sobre tot al centre de la planta per minimitzar el risc de malalties tipus cotxinilla cotonosa.