Cuina casolana

Per Teresa Àvila i Grau

LLENGUADO O FILETS AL CAVA
INGREDIENTS:
Filets de llenguado, 2 o 3 copes de cava sec, 1 got de tomàquet triturat, pebre negre
sal i julivert, llimona a rodanxes, maionesa i puré de patates.
PREPARACIÓ:
Posem el cava, el tomàquet, la sal i pebre en una cassola fonda. Deixem que bulli a foc lent i hi tirem el llenguado i ho deixem entre 3 i 4 minuts.
Ho posem en una plàtara i espolsem julivert i les rodanxes de llimona per sobre. Posem la maionesa i el puré de patates en una salsera a part com a companyament.
Quan posem el cava i el tomàquet hem de procurar que redueixi una mica el suc.
 
TRONC DE CAP D’ANY
INGREDIENTS:
150gr. de farina, 150 gr de sucre, 3 ous, 400 gr. de xocolata negre per desfer al “bany maria”, 1 sobret de llevat i xarop de licor.
Xarop de licor:
80 gr. de sucre, 6 cullerades grosses d’aigua i 3 cullerades de conyac, whisky o al gust.
PREPARACIÓ:
En un pot barregem els rovells de l’ou amb el sucre. I tirem la farina i el llevat i tapem el pot amb un drap de cuina. Muntem les clares a punt de neu i les afegim al pot. Tindrem el forn calent i hi posarem la plàtara durant 10 minuts. L’embolicarem com un braç de gitano amb un drap humit i deixarem que es refredi.
Després li tirarem el xarop i el farcirem amb la xocolata. Quan estigui acabat li tirarem xocolata fosa per sobre, deixant reposar una mica. Amb un forquilla farem les ratlles del tronc i l’adornarem amb cireres confitades i fulles de boix o grèvol.
                                                              ¡BONES FESTES!